welkom / algemene info / streekproducten
 

Kastelen

Hoeselt is meerdere kastelen rijk, helaas zijn ze niet toegankelijk voor publiek. Maar er is altijd wel een wandeling van het wandelroutenetwerk die passeert langs een van de kastelen, zodat je alvast de sfeer van de vroegere bewoners kan opsnuiven.
En meermaals per jaar worden festiviteiten georganiseerd in een van de kastelen.

Op minder dan 1 km afstand tref je in het centrum maar liefst 5 kastelen aan!
Op de verbindingsweg naar Alden Biesen ligt de oude Cijnshoeve Ter Weyer of zoals in de volksmond gezegd het 'Kasteelke aan de statie'.  Aanvankelijk was dit een versterkte plaats van de graven van Loon, tijdelijke voogden over Hoeselt in de 13de eeuw.

 

Kasteelke Ter Waert
werd gebouwd in 1862 door Maximiliaan de Matthijs, de latere burgemeester van Hoeselt, op de plaats waar eerder de hoeve Ter Waert stond.

 

Kasteel Burghof
In het centrum achter het gemeentehuis ligt een monumentale inrijpoort met wapensteen van de familie de Brouckmans. Je wordt geleid naar het prachtige kasteel Burghof.
In het park met exotische bomen ligt op een eilandje temidden een ruime vijver de mysterieuze 'Bethaniatoren', de enige getuige van het 17de eeuws  waterkasteel in maaslandse renaissance.

 

Huys van den landheer
Midden in het centrum staat het 'huys van den landheer' uit 1628, een knap gerestaureerd patriciershuis met torenhuis.

Daarnaast ligt de mooie gerestaureerde kasteelwoning  van de familie van Bockrijck, ooit eigendom van de toenmalige burgemeester Willem Moffarts. In de tuin "Les vieux arbres" staan meerdere exotische bomen.
 
Verder zijn er nog 2 prachtige kastelen die zeker het vermelden waard zijn:

 

Het kasteel van Schalkhoven
ligt in een uitgestrekt park met hoge bomen en bezit twee zware hoektorens, bekroond met een tentdak en eigenaardige spitsen. Het kasteel in Maaslandse renaissance, is deels 16de eeuws, maar werd in de 18de eeuw verbouwd.

 

Kasteel Lindehof
Tegenover het kasteel van Schalkhoven staat in een prachtige groene omgeving  het kasteel Lindehof.

 

Kasteel van Hardelingen
Even buiten de dorpskom van Sint-Huibrechts-Hern ligt in een ruim Engels park, het kasteel van Hardelingen. Het huidig kasteel is nog een restant van de oude domeinhoeve, die omstreeks 1850 fors werd verbouwd.

 

Een overblijfsel van het kasteel Terbos
In 1745 kocht gravin Jeanne d'Aspremont-Lynden het leengoed Terbosch. Van de oude trotse waterburcht, die reeds dateerde van uit de 14de eeuw, was enkel nog een ruïne overgebleven.
In 1746 liet Jeanne d'Aspremont een nieuw kasteel bouwen. Het kasteeltje werd na een brand op het einde van de vijtiger jaren afgebroken.

De imposante wapensteen van d'Aspremont-Lynden, die vroeger boven de toegangsdeur van Terbosch prijkte, werd als een verre herinnering als monument op het Heibrikplein opgericht.

 

toerisme@hoeselt.be
tel. 089 49 16 03
Europalaan 2, 3730 Hoeselt

Rijk verleden

Kerken in Hoeselt
Kluizen en kapellen
Kastelen
Vierkantshoeven

Al ooit op een Vespa gereden?